🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да копаем биткойн, без да си цапаме ръцете

Дейта центрове започват да предлагат машини за добив на криптовалута под наем

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Биткойн, етериум и останалите криптовалути, които са обединявани от блокчейн технологията, предизвикват нестихващ интерес, но и не спират да възбуждат спорове дали са бъдещето на разплащанията, или просто поредният технологичен балон. Засега е ясно само, че силните колебания в цената ще продължат да ги съпътстват. През последната една година цената на биткойн се покачи от 600 до почти 5000, спадна до 3200, за да се качи отново до 4400 долара. Междувременно в същия период изгря звездата на новата криптовалута етериум, която дава още повече възможности от оригиналната такава, а нейната стойност вече е близо 300 долара.

Синьото или червеното хапче

Има два начина да се навлезе на този пазар - директна покупка на криптовалута или добиването й чрез блокчейн технологията. Последната е регистърът и инфраструктурата, в които става създаването и трансферирането на виртуалната валута. Реално това е децентрализирана мрежа с много участници, които чрез собствените си компютри извършват трансфер и верификация на транзакциите. Това обаче изисква доста разходи за мощен хардуер и електричество. Последното е причина да започнат да се появяват платформи, които позволяват всеки да си наеме "мина", от която да копае.

"Интересуващите се от криптовалути най-често се делят на два типа: първите са онези, които вярват в блокчейн технологията и в нейното бъдеще да се използва във всяка една сфера на живота. Другите са онези, които гледат на биткойн като на чисто спекулативна инвестиция, от която могат да изкарат бърза печалба", коментира Иван Камбуров.

Той е създател на първия в България бизнес ориентиран дейта център Mycoincloud. В него са монтирани изчислителни мощности, с които се "копаят" криптовалути (виж карето). Тези машини може да се "наемат" и да "копаят" виртуални пари за своите клиенти. По информация на "Капитал" подобна услуга обмисля да стартират и друга българска компания – "Нетера". При тях подходът ще е доста различен. Те предлагат колокация - тоест специално проектиран дейта център с подходящо охлаждане и окабеляване, в който клиентът може да разположи собствени изчислителни мощности.

Какво означава да "копаеш" криптовалута

Криптовалутите и трансферирането им се генерират чрез стотици хиляди хардуерни устройства, които, общо казано, изпълняват низ от сложни задачи, свързани с трансфера на валутата и потвърждаване за валидността им. Колкото по-мощен е компютърът, толкова по-бързо става това. Който първи "реши" задачата, получава нов блок от 25 биткойна например, които се разделят между всички участници в един "миньорски" пул. Сложността на "копаене" се увеличава колкото повече нови единици са "изкопани", за да не се предизвика инфлация на валутата. Важно е да се отбележи, че системата от "миньорските" устройства също така осигурява извършването на транзакциите между потребителите, които плащат и купуват с криптовалути. Ето защо, освен че взимат "новоизкопани" коини, "миньорите" получават и като доход транзакционните такси от сделките.

Защо българските технологични компании се обръщат към тази услуга? На първо място, огромното поскъпване на биткойн и етериум води до силен интерес към криптовалутите. Второ - разходът за електричеството, с което работят "миньорските" устройства, е основният консуматив за производството на нови криптовалути. Цената му в България е сравнително ниска - под $0.10 на киловатчас, в развитите икономически държави, като Германия например, е около $0.25. Най-ниска в момента е цената на електричеството в Китай – около 6-7 цента, и в САЩ – средно 8-9 цента, поради което най-големите инвестиции за такива изчислителни центрове са там. Третата причина е, че те вярват, че блокчейн технологията има бъдеще и че сега е моментът да се изгради блокчейн дейта център. Получава се win-win ситуация - клиентът получава улеснен достъп до "копаенето" на криптовалути, а компанията се оборудва с физически изчислителни мощности с финансирането на клиента.

По-малки рискове за ползвателя

За да се поддържат изчислителни мощности, които генерират криптовалути, е необходима голяма първоначална инвестиция от порядъка на десетки хиляди долари. Освен това доставката на тези машини става обикновено няколко месеца след поръчката им. Също така се изисква те да работят постоянно, което означава разход за електричество, а също така да се организира охлаждането им, както и да се осигури непрестанен интернет достъп. Освен това е необходима техническа компетентност как да се оптимизира работата на машините. Когато вместо това те се наемат, всичките рискове, че нещо може да се случи с изчислителния хардуер, преминават в доставчика на облачно-миньорската услуга (cloud mining service).

Как са организирани тези услуги? Първоначално се плаща встъпителна инвестиция, с която се наемат машини. Срокът на наема обикновено е 2-годишен, или дотогава, докато "изкопаното" струва повече от разхода за електроенергия. Изискване е клиентът да има собствен биткойн или етериум портфейл, в който да се събират "изкопаните" за него валути. Когато първоначалната инвестиция се избие – което става за първите 6 до 12 месеца – клиентът плаща единствено потребеното електричество и малка такса за обслужване.

Кога ще се избие първоначалната инвестиция

Основните факторите са три – цена на криптовалутата, трудността на "копаене" и цената на електричеството. Всеки доставчик на облачно-миньорска услуга представя ориентировъчен калкулатор за доходността. Към момента силната волатилност в стойността на криптовалутите е сред най-големите минуси. Но дори и цената да се понижи, това не означава директно, че инвестицията е била губеща. При по-ниска цена на криптовалутата много други дейта центрове по света, които работят при по-висока цена на електричеството, ще започнат да работят на загуба. Тоест те ще са принудени да преустановят "копаенето". По този начин общата изчислителна трудност ще се понижи, тоест онези, които все пак са останали в процеса, ще започнат да произвеждат повече за единица време. По този начин загубите за дейта центровете, които работят при ниска цена на електричеството, се неутрализират в голяма степен.

Как се гарантира сигурността

За да работи това, потребителят трябва да има създаден биткойн портфейл, в който да съхранява "изкопаното". Това се прави елементарно – например чрез регистрация в едно от десетките мобилни приложения, които са създадени за целта в Apple Store и Google Play. Ако в портфейла ще се държат големи суми обаче, добре е достъпът до него да бъде криптиран. Сред водещите компании, които създават ключове за биткойн портфейли, са Bitcoin Trezor и Ledger, като ключовете са на цена между 120 и 500 лв. Устройствата работят като електронен подпис и в тях реално се извършва авторизацията на всяка една транзакция. Те не позволяват на злонамерени лица да проникнат в портфейла и да източат съдържанието му. Пробивите в биткойн сигурността ставаха, когато бяха използвани слаби места в сигурността на борси, на които са били листнати сделки с биткойн, а не в самия биткойн. Тоест биткойни, които не са листнати на борса, не могат да бъдат откраднати.

Трите ключови елемента на блокчейн системата

1. Цифрово криптиране, което е известно и се ползва в последните 10 години и е сходно с технологията на електронния подпис.

2. Разбиването на информацията на блокове, които да се съхраняват във всички потребители на услугата, като по този начин се избягва централизирането. Идеята произлиза от системата за споделяне на музика Napster, която по-късно еволюира в торент файлове. Тази услуга няма сървър, който да е под контрола на един човек или организация, а всички потребители споделят част от изчислителната си мощ, за да функционира споделянето на файлове.

3. Създаването и отчитането на електронни пари. Плюсът на блокчейн технологията е, че документи от всякакъв вид – не само валута, но и например нотариални актове – не могат да бъдат подправени, защото информацията не се съхранява на едно място, а от всички потребители на системата едновременно, така че във всеки един момент всеки един потребител може да я провери. Но едно е ясно - споровете дали той е балон, или има фундамент скоро няма да престанат.

Материалът е коригиран на 9. 10, тъй като името на цитираното дружество на кирилица се изписва като "Нетера", а не "Нетерра"; то се изписва "Neterra" на латиница.

71 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 8
    • + 27

    Добро представяне на темата, благодаря на автора. Някои уточнения - терминът "валута" по отношение на биткойн, етериум и другите - вече над 500 блокчейн продукти - следва да се възприема само условно. Това са инвестиционни продукти, а по-точно - високо-рискови инвестиционни продукти.

    Концепцията за това, че биткойн някой ден ще се превърне в универсално разплащателно средство се базира на презумпцията, че при разплащания с биткойн нямало такси и че транзакциите не можело да се проследят. И двете презумпции са погрешни, те се пропагандират от онези, които държат значителни количества криптовалута и са заинтересовани медийният интерес около тях само да се подгрява.

    Друг ключов проблем е ликвидноста. Когато някъде се цитира, че цената на биткойн или друга крипто "валута" е еди-колко си - не се уточнява, какво ще се случи, ако внезапно на пазара бъдат предложени, примерно 1 милион биткойна едновременно. Какво ще се случи на цената му - необходими ли са повече обяснения? Именно поради тази причина повечето от притежателите на въпросните "валути" просто ги държат, а не ги разпродават свободно. Техният залог се базира на вярата, че някой ден (не се знае кога точно) - разпространението на въпросните "валути" ще е толкова универсално, че вече няма да е необходимо да се ползват традиционните, подкрепяни от икономики и правителства валути - долар, евро, паунд, франк и т. н. Скоро ли ще настъпи този ден? И когато настъпи, разбира се, централните банки на големите икономики ще стоят със скръстени ръце, ще ръкопляскат и ще викат "Евала"!

    Това, което реално ще се случи с крипто "валутите", всъщност то вече се случва - е, че ще бъдат регламентирани и регулирани от финансовите регулатори на всички държави. При който процес ще бъдат въведени стриктни правила за операции с такива "валути" и за пълно проследяване на веригата от разплащания за да се плащат задължителните такси и данъци и да се предотвратява използването им за нелегални и престъпни транзакции. И когато това се случи - кой ще има интерес да плаща цената за даден биткойн или етериум - какво реално предимство ще имат те в регулиран режим пред традиционните валути? Китай и Япония са първите две държави, които сериозно се заеха с регулация на крипто "валутите" макар и с доста различен подход. Скоро те ще бъдат последвани от Русия, САЩ и ЕС.

    Блокчейн технологията е действително иновационна и предлага редица предимства в много области. Тя има бъдеще. А бъдещето на биткойна, етериума и другите подобни "валути" дето никнат като гъби след дъжд в търсене на поредните балъци да се хванат на новата залъгалка и да си заложат апартамента и колата е позната и преповтаряна от миналото картина на многобройни финансови балони и пирамиди - лалетата в Холандия (17 век), железниците в САЩ (19 век) и интернет балона от 2000 г.

    Нередност?
  • 2
    damianrm1 avatar :-|
    damianrm1
    • - 10
    • + 15

    С една дума, поредния балон, някой ще спечели, повече ще загубят. Аз съм ПАС

    Нередност?
  • 3
    fkr55482911 avatar :-|
    султана глаушева
    • - 5
    • + 14

    Какъв смисъл има всичко това?

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 12

    [quote#1:"zumz"]Когато някъде се цитира, че цената на биткойн или друга крипто "валута" е еди-колко си - не се уточнява, какво ще се случи, ако внезапно на пазара бъдат предложени, примерно 1 милион биткойна едновременно.[/quote]Разликата между биткойн и "традиционните" валути е, че броя на биткойните в обръщение няма как да бъде произволно увеличен. В известен смисъл биткойн донякъде наподобява Валутния Борд. (Опитвал съм се да обясня системата на Валутен Борд на чужденци и често оставам неразбран. Българите не си даваме сметка, че нашата парична система е много екзотична - има я само в няколко страни в света.) Та, общото между Валутния Борд и Биткойна е, че и двете системи се различават от традиционното централно банкиране по това, че паричната маса в обръщение не може да бъде увеличена произволно. Биткойн е по-сигурната система защото "печатането" на биткойни е строго определено с математическа функция и няма как да бъде променено. Докато Валутния Борд може да бъде манипулиран (по тази причина в Аржентина валутния борд се срина).

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 4
    • + 7

    [quote#1:"zumz"]Концепцията за това, че биткойн някой ден ще се превърне в универсално разплащателно средство се базира на презумпцията, че при разплащания с биткойн нямало такси и че транзакциите не можело да се проследят. [/quote]Транзакциите са много по-трудни за проследяване и наличието на анонимни портфейли до голяма степен приравнява биткойн до кеш-а. С тази разлика, че вместо да мъкнеш куфарче с долари превеждаш сумата по електронен път. В ред страни с валутни ограничения (Китай, Украина и др.) криптовалутите са привлекателни именно с тази цел.

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 4
    • + 8

    [quote#1:"zumz"]А бъдещето на биткойна, етериума и другите подобни "валути" дето никнат като гъби след дъжд в търсене на поредните балъци да се хванат на новата залъгалка и да си заложат апартамента и колата е позната и преповтаряна от миналото картина на многобройни финансови балони и пирамиди - лалетата в Холандия (17 век), железниците в САЩ (19 век) и интернет балона от 2000 г.[/quote]Биткойн го погребват вече 10 години. Един сайт, който документира въпросните некролози: https://99bitcoins.com/bitcoinobituaries/ Сайтът документира и цената на биткойн към момента на излизането на въпросните "некролози".

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 4
    • + 7

    Мисля, че криптовалутите няма да заменят традиционните валути. Но не е необходимо за да представляват важен инвестиционен инструмент. Златото отдавна не е валута, но си остава такъв инструмент. И също както златото е доста волатилен инструмент такъв е и биткойна.

    И, да, по принцип зад всяка цена стои убеждение. И това е вярно не само по оптношение на цената биткойн и други активи, но и по отношение на неща, които възприемаме като даденост - като, напр. ликвидността на търговските банки.

    Отвъд това убеждение биткойн и някои от др. криптовалути имато следните предимства:

    - по-голяма анонимност от търговските банки
    - не са под контрола на нито една държава
    - биткойн блокчейн-ът е блокчейн-ът ползващ се с най-голямо доверие

    Последното може да доведе до революция защото биткойн блокчейн-ът може да служи като универсален нотариус защото може да "засвидетелства" съдържание на документи към определен момент. Първите приложения са факт - напр. в Украина регистърът на недвижимите имоти мина в електронен вид като всеки нотариален акт ще се заверява в биткойн блокчейна. Такива публични нотариални регистри вече има и в други страни.

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 7

    In the interest of full disclosure ще призная, че имам инвестиции в биткойн и етериум та не съм напълно обективен коментатор.

    Аз лично не бих съветвал никого да залага апартамент или дори да влага основните си спестявания в криптовалути. Аз навремето инвестирах 5% от спестяванията си в биткойн. Заради големия ръст в цената сега биткойн портфейл-ът вече представлява 20-30% от всичките ми спестявания без да съм променял експозицията си.

    Накратко, това, което смятам е, че е разумно да се правят малки инвестиции в криптовалути като част от по-голям инвестиционен портфейл. В моя случай основната част от портфейл-а ми са относително по-традиционни инструменти като index-tracking ETF.

    Нередност?
  • 9
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 4
    • + 8

    Благодаря на Николай Николов за поредицата пояснения и за относително обективното представяне на другата страна на медала. Ахилесовата пета на биткойна е не толкова технологичната му база и фиксираният брой единици които могат да се произведат, а това, че блокчейн технологията позволява създаването на неограничено количество алтернативни криптовалути на същия или подобен принцип, те вече са факт, повече от 500 и се увеличават всеки ден. Казано на прост език - криптовалутите и майнинига са правене на боя с пръдня, от нищо - нещо. Поради факта на все още екзотичното им възприемане и неразбирането от масата балъци за какво точно става дума - цената расте и е възможно още дълго време да расте, но не неограничено. В момента в който Федералния Резерв или SEC регулира криптовалутите като инвестиционен продукт с произтичащите от това изисквания - цялата система на криптовалути ще се разсипе за дни. А има и по-прост начин - обявяване извън закона на всякакви разплащания с криптовалути. Правителствата на нито една държава - демократична или не - нито за секунда няма да се поколебаят да го направят ако усетят дори лека заплаха по отношение събираемостта на такси и данъци и ефективното проследяване на разплащанията.

    Нередност?
  • 10
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#9] от "zumz":

    И аз така мисля, но явно спекулантите имат нужда от лесни печалби. А точно крипто-валутите са много удобни за това. Банките и те са спекуланти. В момента име много лесно да манипулират пазара. И се възползват - вдигат свалят - каквото си поискат. А маржовете са огромни, печалбата също.

    Та явно криптовалутите са си намерили добри приятели сред големите фактори...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал