Bitcoin търговия

Модератор: Moderators

Bitcoin търговия

Мнениеот anastas84go » 05 Мар 2014, 10:30

Здравейте,

Мисля да се захвана с bitcoin търговия. Много ми е интересна темата, но съм новак и повечето работи не са ми ясни. Много информация четох в интернет и долу горе разбрах каквото ме интересуваше, но все още имам 3-4 въпроса и ще съм Ви много благодарен, ако ме посъветвате и ми отговорите на тях.

1. Как се купува, първо пращаш парите и после чакаш bitcoin-тите ли?
-как се продава, първо даваш bitcoin-та и тогава ти плащат или обратно? И ако ти изпратиш bitcoin-та и не получиш пари може ли после да си го върнеш? Bitcoin-тите имат ли уникални номера както банкнотите и някакъв черен регистър (публичен) в които ако се вкара този bitcoint номер повече твоя откраднат bitcoint да не може да се продава никъде и да стане неактивен/неизползваем.

2. Как се иницира bitcoin-та с клиента при положение, че пише че всичко е анонимно как се генерира този уникален адрес на твоя портфейл, според паролата която си създадеш, според версията портфейл или според машината на която си го инсталирал? Тоест за една машина само един портфейл с един адрес?

3. По горния въпрос е понеже, ако си инсталирам портфейла и след това си архивирам bitcoin-тите на флашка и на друг външен носител с цел ако ми се повреди компютъра и си купя нов ще мога ли на новия компютър да си заредя архива на новия компютър и инсталирам нов портфейл той със същия адрес ли ще е?

4. Много пишат за тези черни борси, доколкото разбирам това представлява нещо като място за нелегална търговия на bitcoin-ти извън стандартните световни курсове на борсите? Това така ли е?

5. Пише, че много често ставали кражби не bitcoin-нти и трябва явно да се защитя доста като си архивирам моите на външни носители. Но ми е странно защото при положение, че има една главна счетоводна книга и явно, че нищо не е анонимно а всичко си го пише защо ги крадат като няма да могат да ги ползват и защо не могат да ги върнат? Надеждно ли е това с bitcoin-тите при положение, че тази счетоводна книга явно е качена на някакъв сървър. Ами ако утре сървъра замине или стане нещо с тази информация няма ли всички хора да си загубят вложенията които са направили, за да си закупят bitcoin-тите?

Извинявайте ако въпросите са глупави. Много се надявам да ми дадете поне по един отговор.

Благодаря!
anastas84go
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Мар 2014, 10:19

Re: Bitcoin търговия

Мнениеот Flex » 05 Мар 2014, 10:54

1. Зависи от борсата, в българската е така. В немската - борсата прибира биткойните и чака да се разберете за парите, после ги дава, във форума тука както се разбереш - дават се биткойните на 2good, превеждат се парите, после 2good ги праща на който трябва примерно.
Уникални номера нямат, но всички транзакции са публични, поне ще видиш къде отива.

2. Номера се генерира уникален за мрежата, няма значение как. Може да си имаш колкото искаш портфейла и адреси

3. Можеш да възстановиш архива (wallet.dat) и всичко ще ти е както си е било. Може да го имаш на колкото пцта едновременно искаш

4. Ако визираш silkroad и подобни, просто с биткойни се продават оръжия и наркотици

5. "Счетоводната книга" е качена на всички компютри, където го има пълния уолет, включително на 3 мои. Няма загубване, има поне 20 милиона копия. Няма понятие "връщане" на биткойни, има само транзакция, няма организация, която да размаха пръст на някой и да му каже "Я си върни биткойните на онзи, инак ще седиш наказан в ъгъла", пращането на биткойн в някоя друга сметка е необратима операция и ако ти откраднат койните ще си ги харчат, а ти отиваш за студена вода. Важно е да се пази портфейла, да му е сложена добра парола, да нямаш кейлогъри на системата... както и с онлайн банкиранията. Има теми тука за защитата, прочети ги.
Flex
 
Мнения: 793
Регистриран на: 02 Юни 2013, 17:32

Re: Bitcoin търговия

Мнениеот skrubalov » 05 Мар 2014, 10:56

Здравей,
Първо искам да те поправя че валутата не е биткойнТ а биткойн ( без Т накрая) не знам от къде си го измисляте това "Т" ?????
Второ нямаш3-4 въпроса, имаш 5 точки с по 3-4 въпроса.....
1. Ако използваш борса за търговията, всичко това за което питаш става на момента ( без биткойн.де) като сайта е посредник и гарантира за сделката.
ако търгуваш на свободния пазар- примерно искаш да купиш от мен е въпрос на уговорка между двете страни. Ако аз ти имам доверие ще изпратя койна и ще чакам парите ( в повечето случай първо минава койна). Ако не ти вярвам но все пак искам да и продам, ще използвам ескроу услуга, примерно на 2GOOD.
1.1Не биткойните нямат уникални номера, и всички регистри са публични. С тази информация сам можеш да си отговориш на останалите въпроси по тази точка

2.Биткойна не се идентифицира ( не иницира ) със адреса, не с клиента.
2.1 Адрес се генерира от портфейла ( bitcoin-qt, multibit, etc...).
2.3 На една машина може да имаш много портфейли и много адреси към всеки портфейл. ( примерно 1 портфейл с 10 адреса и по 0.1 биткойн във всеки адрес, общо 1BTC)

3.На флашка няма да запазиш биткойна, а биткойн адреса със private key-a, след преинсталация ( или закупуването на нов комп) инсталираш програмата, тя ти генерира нов празен адрес, затваряш я и заместваш файла с аресите (wallet.dat). Изчакваш да се синхронизира и си в играта.

4.Не знам къде пишат за черни борси, и нямам знания по темата за да ти отговоря.

5.Не разбрах много въпроса, но се надявам отгвора ми да е точен.
Ако някой ти открадне биткойните той ще ги прехвърли на друг(и) адрес(и), след това може да направи 1000 прехвърляния и после да ги вкара в борса, от там вече няма как да ги проследиш къде отиват, защтото оборота е много голям. Не могат да се върнат, защото само този който управлява адреса може да нарежда транзакции, в този случай хакера който те е обрал.
5.1 Надеждно е, понеже ти виждаш само сайта с книгата, но когато имаш портфейл на компютъра, не виждаш че в компютъра ти се съдържа цялата тази книга. Всеки (грамотен) може да си направи сайт който да я чете, така че ако утре сайта ( предполагам blockchain.info) си замине просто ще има друг блок експлорър.

Поздрави. Питай ако има още нещо неясно.
skrubalov
 
Мнения: 263
Регистриран на: 29 Май 2013, 14:22
Местоположение: Варна

Re: Bitcoin търговия

Мнениеот TradeBTC » 05 Мар 2014, 20:03

Преди да се захванеш с каквато и да е търговия е добре да проучиш пазара, а в този случай и технологията.
Колегите отговориха на въпросите ти, аз само ще добавя някои неща.

1. Транзакциите са необратими.

2. Bitcoin НЕ е анонимен!

3. Да, но с някои изключения.

4. Няма "черни" борси за нелегална тъговния на биткойн, има такива които ползват биткойн като разменна единица(пари),
за покупка на нелегални продукти/услуги.

5. Като си архивираш портфейла (wallet.dat) на външен носител не се предпазваш от кражба, а се предпазваш от евентуална
хардуерна повреда на компютъра ти, която може да причини загуба/повреда на портфейла ти!
TradeBTC
 
Мнения: 39
Регистриран на: 20 Фев 2014, 20:37

Re: Bitcoin търговия

Мнениеот 2GOOD » 05 Мар 2014, 21:25

TradeBTC написа:2. Bitcoin НЕ е анонимен!


Това е условно, единствената ти връзка е IP адреса, от който са изпратени койните, от последните 100 транзакции, които съм направил от моето PC нямам нито една, която да излзиа от моето IP, просто съм добавил големи нодове в европа и те първи релейват транзакцията към света, не че се крия или нещо просто така имам по-голяма свързаност и ако случайно 2-та ми GH на соло ударят нещо, то това нещо ще бъде бързо разпратено към света :mrgreen:

Разбира се това е субектвино, за да сте на 100% защитени може да позлвате VPN/TOR
Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin
 
Мнения: 4956
Регистриран на: 28 Май 2013, 15:40
Местоположение: Planet Mars

Re: Bitcoin търговия

Мнениеот TradeBTC » 05 Мар 2014, 22:00

2GOOD написа:
TradeBTC написа:2. Bitcoin НЕ е анонимен!


Това е условно, единствената ти връзка е IP адреса, от който са изпратени койните, от последните 100 транзакции, които съм направил от моето PC нямам нито една, която да излзиа от моето IP, просто съм добавил големи нодове в европа и те първи релейват транзакцията към света, не че се крия или нещо просто така имам по-голяма свързаност и ако случайно 2-та ми GH на соло ударят нещо, то това нещо ще бъде бързо разпратено към света :mrgreen:

Разбира се това е субектвино, за да сте на 100% защитени може да позлвате VPN/TOR


Дори да приемем, че ползвайки VPN/Tor си 100% анонимен (което не е точно така), пак обикновения потребител остава анонимен до момента в който реши да обмени койните за фиат пари.
TradeBTC
 
Мнения: 39
Регистриран на: 20 Фев 2014, 20:37


Назад към Общи Дискусии

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 2GOOD, AJB, ionicle, scorpy, svetlim, tedik, UserX1XO, viniamin