Пътеводител към света на криптовалутите

Дигиталните валути и блокчейн, обяснени за начинаещи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Какво всъщност е блокчейн?

Преди почти цяло десетилетие Сатоши Накамато, митичният създател на Bitcoin, представя документ от едва осем страници, в който се описва как парите могат да бъдат децентрализирани. Тогава малцина му обръщат внимание, а още по-малко са тези, които разбират потенциала на написаното. В действителност Накамото не просто е обяснил как всеки би могъл да установи контрол върху средствата си, а е предложил изцяло нов начин за сигурно сътрудничество между напълно непознати хора или фирми - блокчейн технологията (blockchain), наричана още у нас "блокова верига".

Казано най-просто, блокчейн е огромна, непрекъснато нарастваща база от данни, която има две забележителни свойства. Първото е, че веднъж въведени в нея, данните никога повече не могат да бъдат променяни или изтривани. Другата важна характеристика е, че няма човек или организация, които да управляват тази база данни. Тя е децентрализирана в хиляди индивидуални структури и всяка от тях има пълно копие от информацията.

Точно за това технологията, която по един или друг начин стои зад всички криптовалути, на практика премахва необходимостта от банки и централизирани клирингови операции. Вместо тях за потвърждаване на транзакциите се разчита на всички членове на мрежата, които ги отразяват в собствените си децентрализирани копия от историята на транзакциите на тази мрежа. Който пръв подпечата информацията (затвори даден блок), получава възнаграждение - известна сума криптопари.

2. Какво е биткойн, етериум и рипъл?

Това са трите най-разпространени криптовалути по обем търговия. Те се различават по технологиите зад тях. Конкретно при Bitcoin (BTC) математическият модел е такъв, че възможното количество единици е ограничено до 21 милиона. Към момента са създадени малко под 17 млн. от тях, а средно на всеки десет минути се "добиват" нови 12.5 биткойна - процес, известен като копаене. Тънкият момент е, че за да се спазва предвидената скорост на генериране, в монетите е въведена "сложност" на копаенето, която на всеки 14 дни се увеличава. В определено време се намалява наполовина и големината на блока - първият е бил от 50 биткойна, след това - 25, сега 12.5, а в бъдеще - 6.25 биткойна.

Важно е да се отбележи, че всеки биткойн се състои от сто милиона сатошита. Поради това, макар че цената на дигиталната валута се измерва в хиляди долари, с нея могат да се извършват плащания за по-малко от един цент. Всъщност, за да стане равно едно сатоши на един цент, Bitcoin трябва да се търгува срещу 1 млн. долара.

Eтериумът (ETH) също има блокчейн, но има няколко ключови предимства пред биткойн. Той не е просто програма за размяна на криптовалута, а платформа, върху която хиляди други апликации могат да бъдат изграждани: било то нови криптовалути, регистри или други проекти за обмяна на каквото и да е. Основно свойство на етериума е възможността за сключване на "умни договори" - апликации, които изпълняват зададена задача без възможност за последваща корекция. Това позволява сключването на сделки между две страни дори без те да се познават - договорът гарантира изпълнението на постановени условия, без едната да може да повлияе на това постфактум. Това направи създадения през 2014 г. етериум (или етер за по-кратко) основна платформа за "експлозията" на стотици хиляди нови проекти. И вдигна цената му на борсите - в момента той е втората основна валута в криптосвета.

Корено различна от тези двете е Ripple (XRP). Тя съществува още от 2012 г. и интересното при нея е, че не може да се добива. Всичките възможни 100 млрд. единици XRP са предварително създадени и единственият начин да се придобият е чрез покупка. Но все още в обръщение са около 38.7 млрд. от тях, тъй като разработчиците ги пускат на части.

3. Как се влиза на този пазар?

Има два начина да влезете на криптопазара - или да копаете валути, или да закупите такива през борса. За копаенето ви трябват специално оборудване, достъп до ток (за препочитане евтин) и търпение.

Що се отнася до влизането на борса, може да си закупите директно от такава, която позволява обмяната на долари или евро в криптовалути - например Kraken, Coinbase и др. Тези "входни точки" обаче са затруднени в момента. Първо, защото напоследък има наплив от желаещи да се регистрират. Второ, защото има изискване да се изпрати документ за самоличност, който да бъде одобрен и срещу всяка сметка стои физическа личност. Този документ се сравнява с национални бази данни и се проверява (подобно на банките).

Международните борси могат да се зареждат с дебитна или кредитна карта, като при много борси има горен праг от 150 евро на седмица по този начин, както и значително по-високи такси от порядъка на 5% до 12%. Другият вариант е с банков превод през SEPA, защото става дума за чуждестранни банкови сметки.

Тук обаче има проблем. Първо - този превод не е евтин. В България от банките единствено ПроКредит банк и Интернешънъл асет банк извършват преводи през SEPA срещу фиксирана такса от 5 евро. При останалите банки цената на тази услуга може да достигне 50-60 лв. И второ, дори тези, които извършват евтино такива преводи - като ПроКредит казват, че не влизат в отношения с лица, извършващи операции с криптовалути.

Възможностите за заобикаляне на банковите такси за тези преводи вече не са малко. Става дума за все по-големия брой fintech мобилни приложения, които извършват безплатни SEPA преводи – такива са Transferwise, Revolut, LeuPay, Mistertango, Moneta. Те нямат такси нито за регистрация, нито за поддържка на обикновени акаунти; такива се плащат само за премиум сметките им, a основно печелят от малки разлики във валутните курсове. Сметките по тези приложения се зареждат като плащане на виртуален ПОС на интернет магазин. По този начин парите се преместват от банковата сметка в мобилното приложение безплатно. Оттам може да се захрани личната сметка в дадена борса за криптовалути чрез SEPA превод, който отново е безплатен. Тук има сериозен минус - преводът се извършва в рамките на 2-3 дни, а не веднага, което е важно на волатилен пазар като този, където курсовете летят нагоре-надолу с десетки проценти.

Другият вариант са българските "чейнджове". Такива са например crypto.bg и cryptobank.bg, xchange.bg, altcoins.bg, като при тях няма нужда от предварителна регистрация. Въвеждат се единствено имейл и адрес на личния портфейл за криптовалута. Портфейл се прави изключително лесно - има мобилни приложения като Jaxx, приложения за браузъри като MetaMask, портфейли като MyEtherWallet и др. Всяко от тях ви дава уникален номер, който представлява портфейлът ви и на който всеки може да праща пари.

Плащането може да се направи по банков път към сметката в България на дадения чейдж или например чрез ePay. Първият начин обаче беше ограничен и сега всеки чейндж се опитва да договаря лични условия с банките. Един от сайтовете crypto.bg вместо това търси начин да изгради система за peer-to-peer плащания, така че трайно да реши проблема със зависимостта от банковата система. Вторият начин оскъпява допълнително поръчката, защото се дължат такси в размер до 3.6% в зависимост от сайта, който се използва.

Разликата в цената, която се плаща на "чейнджовете" купува-продава, е около 5% до 15%, като по този начин за всяка сделка потребителят плаща 2.5% - 7.5%. При международните борси разходите за отделна сделка са безплатни до 1.5%.

И накрая - можете да откриете познат, който има такива валути и е склонен да се раздели с част от тях срещу пари на ръка.

Заб.: ПроКредит банк съобщи за "Капитал", че "не влиза в отношения с клиенти, извършващи търговия с виртуални или крипто-валути." Банката не обслужва физически и юридически лица, извършващи трансакции, свързани с покупко-продажба на витруални валути. Добавено на 12.02 в 14:00 часа.

4. Как се търгува?

Търговията с дигитални валути се осъществява на специализирани борси. Най-големите сред тях са Binance, Bittrex, Coinbase, Kraken, Bitfinex, Gemini, Poloniex и други. Макар всички да изискват копие от лична карта и многостепенна защита, повечето платформи не позволяват директни покупки с кредитна карта, а и българските банки масово отказват преводи. Причината за това е, че търговията с криптовалути все още не е регулирана, докато тази с държавни валути е. Пресечните точки, където се минава от едната към другата, са и местата, където националните регулатори проверяват най-стриктно, а повечето борси предпочитат да си нямат работа с тях.

Затова първото, което начинаещите трейдъри трябва да направят, е да решат как да се сдобият с известно количество от основните криптовалути (виж предния въпрос) и след това да прехвърлят част от тях към борсовите портфейли. Тук е важно да проверите какви са разходите ви за такси за превода на валути. Една от тези с ниски такси например е Litecoin.

Търговията става сравнително лесно - това е пазар в чист вид, където поръчките "купувам" срещат тези "продавам" и цената се регулира спрямо обема. Покупките на "алткойни", както се наричат множеството други дигитални валути, става основно чрез Bitcoin и Ethereum, като борсата автоматично създава портфейл за всяка монета. При всяка такава сделка има такси.

5. Как се излиза?

За превръщането на евентуалната печалба (или останалото след загубата) от търговията с дигитална валута в реални (т.нар. фиатни) пари се следват същите стъпки на обратно. Съответното количество криптомонети се обръщат в биткойни или етериуми, а те от своя страна се продават за левове или евро.

Тук също имате няколко възможности. Първата е да преведете пари обратно от борсата по банкова сметка. Това понякога може да се окаже проблем. Миналата година банковите сметки на две от водещите български интернет платформи за обмен на биткойн crypto.bg и cryptobank.bg бяха блокирани. Тогава обслужващата им банка ПИБ обяви, че голяма част от банките кореспонденти като JP Morgan Chase, Commerzbank и редица други, с които тя работи, отказват да приемат преводи за покупко-продажба на криптовалути. Няколко други банки като Райфайзенбанк и ЦКБ още преди това бяха обявили политика на необслужване на търговци на криптовалута. Според позиция на регулатора Българска народна банка банките в България имат право да отказват изпълнението на парични преводи на база нормативни актове като Закона за мерките срещу финансиране на тероризма и Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Трябва да се отбележи обаче, че физически лица, които се занимават активно с търговия на криптовалути, споделят, че никога не са имали проблем или запориране от страна на българска банка. Тоест местните финансови институции по-скоро не поддържат "черен списък" с IBAN сметките на международните борси, на базата на който автоматично да блокират нареждания.

Другата ви опция са също местните чейндж бюра. Те предлагат изкупуване на криптовалута срещу пари, като там трябва да внимавате за цената на сделката, защото на такъв волатилен пазар тя непрекъснато варира.

6. Дължите ли данъци

Зависи. Всяка дейност, която води до генериране на средства, се облага в момента, в който средствата постъпят под формата на конвенционална валута по ваша сметка. Търговията само между дигитални валути и притежаването им няма данъчни последствия.

Националната агенция по приходите е направила официално разяснение за данъчното третиране на дигиталните пари още през април 2014 г. Накратко доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%).

Според НАП за целите на данъчното третиране доходите от продажба на биткойни и други криптовалути се третират като доходи от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, също определени за всяка конкретна сделка. Печалбата или загубата се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. При загуба не се дължи нищо, но не се ползват и други отстъпки.

Доходите от сделки с дигитални валути се декларират в Част І, Таблица 2 от Приложение № 5 на годишната данъчна декларация. Важно уточнение е, че законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход.

Създаването на криптовалута чрез т.нар. майнинг обаче се таксува различно. Официалното становище на НАП е, че доходите от дейност по създаване и търгуване с биткойни и др. не са обособени като отделен вид доход. "Закупуването на специални компютърни системи за създаване (добиване) на биткойни с цел да се реализира печалба от продажбата им е аргумент за това, че намерението е тази дейност да се превърне в постоянен източник на доход, т.е. ще се осъществява по занятие и в този смисъл физическото лице би могло да се третира като търговец по смисъла на Търговския закон", казват още данъчните. В тези случаи облагаемият доход, респективно годишната данъчна основа и дължимият данък, се изчисляват в съответствие с правилата, разписани в данъчния закон за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец. С други думи, създаването на криптовалута може да се разглежда като нормална търговска дейност.

7. За какво да внимаваме?

Мислете за пазара на дигитални валути като за Дивия Запад. Там правителствата нямат власт и регулации, всяка загуба или невнимание се пише на ваш гръб и може да има сериозни последствия.

Дигиталните монети са неприкосновени и за разлика от реалните пари никой не може да получи достъп до тях, ако не разполага с частния ключ за адреса, в който те се намират. Има два сериозни проблема с това.

Първият, разбира се, е, че както всяко друго нещо, което се намира в мрежата, тези активи също могат да бъдат откраднати, ако някой открадне личния ви ключ. Възможно е вие да не запишете даден адрес коректно и да изпратите парите си на погрешен такъв. И в двата случая, веднъж изчезнали от портфейла ви, няма сила, с която да накарате тези пари да се върнат обратно.

Ако загубите или забравите личния си ключ пък, никога вече няма да можете да получите достъп до портфейла си. Нито услугата, която ви предоставя портфейла, нито някой друг може да ви даде достъп до парите ви. Различни проучвания сочат, че поради такива причини, има около 4 млн. биткойна, които са завинаги загубени - намират се в блокчейна, но не могат да бъдат използвани.

Десетки проекти за криптовалути в действителност са чисти scam-схеми, при които основната цел е да се присвоят парите на потребителите. Последният шумен пример за това е BitConnect. От компанията уверяваха всеки инвеститор, че могат да му гарантират до 480% печалба в рамките на една година, без риск от загуба. По думите на създателите на този проект, тази "сигурна" възвращаемост се дължи на уменията на специален бот, който те са разработили и който търгува с криптовалутите. BitConnect бе достигнала пазарна капитализация от 3 млрд. долара, но в средата на януари обяви, че прекратява дейността на своята борса и операциите си, след като властите в Тексас и Северна Каролина предупредиха, че дейността на компанията е незаконна и по същество е пирамида. Друг подобен пример е българската OneCoin, която също претендира да е криптовалута, но според разследващите в няколко държави е пирамида.

Има и други рискове. Неотдавна във фейсбук се появиха спонсорирани реклами на индустриалния гигант Bitmain, който произвежда едни от най-популярните устройства за майнинг на биткойни. В действителност обаче банерът води към фалшив уебсайт и невнимателните потребители биха могли да платят за техника, която никога няма да получат.

8. Какво е ICO

Initial Coin Offering (ICO) – това е новият начин за набиране на средства, който наподобява класическото IPO, но е нерегулиран, основан на блокчейн технологията и вместо акции предлага на инвеститорите дигитални токени (монети). Тъй като всичко се случва онлайн, набирането на капитал става буквално за минути. При проектите с добър маркетинг и солиден екип обикновено разпродаването приключва за по-малко от час. Инвеститорите обаче не получават нищо повече от дигиталния актив – нито процент от компанията, нито право на глас при взимане на бъдещи решения.

Най-често като онагледяване на същността на ICO се дава примера с казино, което още преди да отвори продава свои пластмасови чипове, за да получи необходимото финансиране. Очакванията на собствениците са потребителите да използват тези чипове, създавайки икономическа стойност, а самите потребители очакват да спечелят джакпота. В последствие, когато казиното отвори (когато проектът започне да се реализира) токените/монетите започват да се търгуват и на практика се превръщат в поредната криптовалута.

Уловката е, че има много компании, които прибягват до набирането на милиони долари чрез ICO, без реално да имат някакъв бизнес план или стратегия за развитие. Разчита се на ентусиазмът или по-скоро на лудостта около блокчейн, която създава оптимистични настроения. Дори да имат план пък, понякога самият факт, че са набрали милиони долари, играе демотивираща роля за създателите на проекта и те не успяват да го завършат. В комбинация с липсата на каквато и да е регулация това начинание става доста рисково. Това е и една от причините властите в Китай да забранят ICO, а почти никое от ICO-тата да не приема американски граждани заради опасенията от дългата ръка на американските регулатори, които внимателно следят за такъв тип измами.

При все това набраните средства чрез ICO отчитат изключително висок ръст. Ако през 2015 г. по този начин са били акумулирани едва 14 млн. долара, през 2016 г. сумата нараства до 222 млн. долара. Само през първата половина на миналата година ICO акумулираха 1.3 млрд. долара, а данните на tokendata.io за цялата 2017-а сочат 5.1 млрд. долара, при това като се броят само проекти, събрали над 1 млн. долара. С хилядите по-малките сумата набъбва до 6.8 млрд. долара (по изследване на Smith + Crown).

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • - 11
    • + 1

    Лесно и Бързо борсово търгуване с биткойн, етериум, лайткоин, рипъл и т.н. с един клик ...... Спекула на марджин... Възможност за Много големи и много бързи печалби 50% за Един ден.......... Ако търгувате с криптовалути, вие купувате очакване или обещание цената да се качва или намалява. Вие не купуте реален актив(валута) а борсово търгуван фонд, . https://www.deltastock.com/bulgaria/ Предлага ЕТФ на биткойн, Етриум, рипъл и др. Спреда при търгуване на крипто валути е 0,01-3$, Маржин-50% (2 пъти ливъридж), такса 2% от тегленета сумата по банков път...

    Нередност?
  • 2
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • - 7
    • + 1

    The value of a cryptocurrency such as Bitcoin is
    uncharted territory in economics. It differs from the
    speculative manias of the past in that the sole purpose
    in owning the asset (unlike tulip bulbs or Internet
    stocks) is not only speculation but also as a vehicle to
    trade for tangible goods and services. Speculation is
    initially a secondary motivation but could become
    dominant as prices soar.In their current form, the cryptocurrencies are unlikely to be stable enough to use as a currency. In the absence of a link to valuation, the price will likely be subject to the fickle
    winds of liquidity and momentum.Without such an anchoring mechanism,
    instability will likely be the rule for cryptocurrencies, not
    the exception. http://www.pnas.org/content/115/6/1131

    Нередност?
  • 3
    geleto avatar :-|
    Гелето
    • - 1

    "намалява наполовина и големината на блока" размера на блока не се намалява, а стойността!

    Нередност?
  • 6
    redirect1977 avatar :-|
    redirect1977
    • + 1

    По точка 3 - влизането в пазара - пропуснат е момента с биткоин автоамата във фоайето на Интерпред в София. Там даваш кеш, получаваш биткоини (по-точно части от биткоини; макс. сумата на една транзакция е 4000 лв.). Колко точно ще получиш, зависи от спот-цената на биткоина в момента на закупуване. Разбира се, в случая се предполага наличието на offline портфейл, примерно SPV потфейл за смартфон, а не "online портфейл" на някой exchange.

    По точка 4 - ако целта е просто обмен от криптовалута в криптовалута (и доста елементарен трейдинг), съществуват сайтове като Changelly и Shapeshift; първата изисква регистрация само с e-mail адрес (не е задължително да е реален), втората не иска даже и това. Конкретно ShapeShift е доста полезен, тъй като таксата за трансфер там е твърда (не прибира комисионни) и човек може от по-лесно да прецени колко ще получи от целевата валута (Changelly си прибира 0.5% от сумата на валутата-източник, без да смятаме трансферните такси).

    По точка 5 - излизането. Има exchange-и, които позволяват конвертирането на сравнително малки суми (не повече от 1000 евро седмично), без да изискват лични данни.

    По точка 6 - ако човек е влязъл в криптосвета анонимно (примерно през споменатия в т.3 биткоин автомат) как точно НАП ще научи, че притежавате криптовалути, ако вие не им кажете?

    Нередност?
  • 7
    cuam4o avatar :-P
    Ангел
    • + 2

    До коментар [#4] от "ygi34551676":

    Ех умнико. За последните 24ч оборота е 18 милиарда. Ма капитал привлича баламурници, да.

    Иначе за банките - ЦКБ си бачкат без проблеми. Купуваш и с карта и с банков трансфер, никакви проблеми.

    И накрая айде стъпка по стъпка как да влезем в крипто търговията:
    https://www.cryptotrading-bg.com/

    Нередност?
  • 8
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • + 1

    Само за последната семица крипто валутата-Рипъл се повиши с 100% (от 0.6 до 1.1$)......... Всека по дълбока пазарна Корекция е прекрасен шанс за печалба........... Текуща пазарна капитализация-414млд$ https://coinmarketcap.com/

    Нередност?
Нов коментар