Bitcoin борсата Mt. Gox се отказва от плана за възстановяване

Bitcoin борсата Mt. Gox се отказва от плана за възстановяване

© Jim Urquhart, Reuters

Една от най-големите и популярни онлайн борси за Bitcoin, Mt. Gox, подаде документи за ликвидация, съобщава в. The Wall Street Journal. Представителите на борсата са се отказали от първоначалните си планове да преминат през банкрут и след това да възстановят дейността.


Документите са подадени в Токио, където е базата на Mt. Gox. В тях представителите на борсата изтъкват липса на реалистични планове за възстановяване на дейността, както и пречки от сложната процедура и многото допълнителни разходи, които произлизат от необходимостта да се провеждат срещи с кредитори от целия свят.


Източници на изданието споделят, че Mt. Gox таи надежда да се намери купувач, който да придобие борсата и да я спаси. За момента обаче това не изглежда вероятно, така че процедурата по ликвидация ще бъде изпълнена, ако бъде одобрена от съда.




За кредиторите на Mt. Gox това означава, че ще имат възможност да получат обратно само част от инвестициите си. Засега не е ясно какви ще са загубите. Компанията има над 127 хил. кредитори.


Няма и яснота как са изчезнали 850 хил. Bitcoin от Mt. Gox. Стойността им е приблизително половин милиард долара, като варира доста тъй като и цените на Bitcoin са нестабилни. След обявяването на решението на Mt. Gox цената им се понижи от 542 долара за един Bitcoin до 495 долара. Впоследствие се възстанови до около 506 долара.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: