IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия блокира достъпа до пет биткойн сайта

Според властите в Москва криптовалутата допринася за растежа на сенчестата икономика в страната

11:24 | 19.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия блокира достъпа до пет биткойн сайта

Руският регулатор „Роскомнадзор“ е блокирал достъпа до пет интернет страници, свързани с биткойна, тъй като дигиталната валута "допринася за растежа на сенчестата икономика", предава технологичният портал Gigaom.

В списъка попадат Bitcoin.org – един от най-популярните сайтове за криптовалутата в света, Bitcoin.it, BTCsec.com, Indacoin.com и Coinspot.ru.

Блокирането произтича от съдебна заповед, датираща от 30 септември миналата година, която обаче не е била прилагана досега. Според руското законодателство алтернативните на рублата парични единици са забранени. Властите се аргументират с факта, че паричните заместители, включително криптовалутите, допринасят за растежа на сенчестата икономика.

През февруари 2014 г. руските власти издадоха предупрежденията срещу използването на биткойна, заявявайки, че виртуалната валута може да се използва за пране на пари или дори за финансиране на тероризъм.

"Системите за анонимни плащания и кибер валутите, които придобиха значителна популярност, включително и добре познатият биткойн, са заместители на парите и не могат да се използват от физически или юридически лица", посочиха тогава в официално изявление от Главната прокуратура на Русия.

От Прокуратурата съобщиха още, че извършват съвместни действия с централната банка и други правоприлагащи агенции. Целта е затягане на регламентите и предотвратяване на закононарушения, извършени посредством използването на неофициални валути.

По време на обедната търговия в Москва в понеделник един биткойн се разменя за 206,97 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още