Скоро виртуалната валута биткойн може да се превърне в по-предпочитана алтернатива за инвестиции дори от златото. Това прогнозира анализаторът Крис Бърнишке от компанията ARK Invest, цитиран от CNBC.

През последните седмици цената на криптираната валута расте, като в края на миналата седмица тя се търгуваше за над 730 долара за биткойн, което беше най-високото ниво от февруари 2014 г. насам.

Защо биткойнът „пощуря”? 60% нагоре за три седмици!

Защо биткойнът „пощуря”? 60% нагоре за три седмици!

Само в китайската икономика ли е причината

По думите на Бърнишке скоро виртуалните пари могат да се превърнат в “дигитално злато”, тъй като те притежават някои от характеристиките, които правят благородния метал толкова ценен.

Той посочва, че и биткойните, и златото са ограничени като количество. В същото време те са взаимозаменяеми - първите могат да се използват за разплащания, а вторите – за електронни транзакции.

След години на пълна тайна вече знаем кой е създателят на Bitcoin

След години на пълна тайна вече знаем кой е създателят на Bitcoin

Той сам реши да "излезе на светло"

През последните месеци жълтият метал поскъпна с около 20 на сто. Въпреки големия интерес към него, експертът очаква част от инвеститорите да се насочат и към криптираната валута.

“В момента страх, несигурност и съмнения са обзели глобалния пазар. Някои хора са притеснени и “бягат” от облигациите”, обяснява Бърнишке.

“Докато златото днес е в период на подем, през последните 5 години представянето му беше доста лошо. Така че хората започнаха да се чудят кое е най-сигурно за техните инвестиции”, допълва експертът и подчертава, че вероятно голяма част от тях ще изберат биткойните като алтернатива.

Град в Швейцария ще ползва Bitcoin за публични плащания

Град в Швейцария ще ползва Bitcoin за публични плащания

Засега с дигиталната валута ще може да се плаща за ползване на градски транспорт