Биткойн пощуря, 60% нагоре за три седмици

Само в рамките на последния уикенд котировките на виртуалната валута биткойн нараснаха с 20%

Само в рамките на последния уикенд котировките на виртуалната валута биткойн нараснаха с 20%

Виртуалната валута биткойн (Bitcoin) продължава да поскъпва с изумителни темпове. Курсът вчера достигна 721 долара, което е най-голямата стойност от февруари 2014 г. насам.

Само в рамките на последния уикенд котировките нараснаха с 20%, а за последните три седмици поскъпването е с около 60%. На 23 май тази година един биткойн се търгуваше средно за 438 щатски долара.

Една от вероятните причини за подобен скок в цената на виртуалната валута е приближаването на срока за намаляване на възнагражденията за добив на биткойни – през юли тази година. В системата е заложено след всеки 210 хиляди присъединявания на блокове размерът на възнагражденията да намалява двойно, а подобно събитие настъпва на всеки четири години.

В полза на биткойна играе и широката популярност на тази криптовалута. Интерес към нейната технология проявяват много банки, големи корпорации от рода на IBM и Microsoft, както и частни инвеститори, пише Блумбърг, позовавайки се на финансови експерти.

Така например, IBM разглежда възможността да приложи механизма на биткойн при създаване на нова платежна система, която ще позволи на потребителите мигновено да изпращат реални пари във всяка точка на планетата и мигновено да плащат за покупка на стоки и услуги. Microsoft пък планира да добави поддръжка на биткойн в електронната таблица Excel.

Анализаторите свързват поскъпването на биткойн и със спада в курса на юана, в резултат на забавения темп на развитие на китайската икономика. Всеки път при отслабване на юана се наблюдава пренасочване на капитали от Китай навън и биткойн печели от това.

Коментари по темата: „Биткойн пощуря, 60% нагоре за три седмици”

добавете коментар...

  1. PeHe oT PecToPaHTa

    ^ Нещо се лъжете 2-мата. bitcoin.de/en/agbFidor – още при регистрация в него сайт човек се СЪГЛАСЯВА с условията и правилата, вкл. и на тази Мюнхенска банк (Fidor Bank AG). Поогледайте сайтът задълбочено.

  2. Georgi

    Коя банка ще подкрепи виртуална валута,то значи да отреже клона на който стои 🙂

  3. Anonymous

    Аз още не виждам да се предлага по банките 😉

Коментар